Uurboek.nl

Urencriterium belastingdienst

Om gebruik te maken van de ondernemersaftrek moet u minimaal 1.225 uur per jaar aan werkzaamheden besteden die in verband staan met uw bedrijf. Dit wordt ook wel het urencriterium genoemd. De zelfstandigenaftrek bedraagt op het moment van schrijven € 7.280,-. Dat bedrag mag u dus van de winst aftrekken, waardoor u een stuk minder belasting betaalt. Zorg dus dat u deze 1.225 gewerkte uren aannemelijk kunt maken. Dit komt neer op ongeveer 24-27 uur per week.

Voor het urencriterium tellen niet alleen de uren die u aan uw klanten factureert maar ook overige uren die u actief aan uw onderneming besteedt. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan: afspraken, vergaderingen, administratie en andere werkzaamheden.

Hiervoor geldt natuurlijk wel dat deze uren traceerbaar moeten zijn. U mag ze natuurlijk niet zomaar even verzinnen. Om die reden is een goede urenregistratie van belang. Noteer uw afspraken bij klanten ook bijvoorbeeld in uw agenda. Op deze manier kunt u aantonen dat u deze uren ook daadwerkelijk heeft gewerkt voor uw onderneming.

Veel ondernemers noteren te weinig uren en komen daardoor tekort. Om u even op weg te helpen geven we daarom wat tips. Uren die u kunt noteren voor uw onderneming zijn bijvoorbeeld:

  • Klantbezoek, factureerbare uren (uiteraard)
  • Maken van offertes en facturen voor de klant
  • Maken en onderhouden van uw website en andere reclameuitingen
  • Marktonderzoek
  • Algemene zaken rondom de bedrijfsvoering zoals administratie
  • Contact met leveranciers
  • Reistijd voor bedrijfsactiviteiten

Zoals gezegd moeten de genoemde uren voor het urencriterium wel traceerbaar zijn. In uurboek kunt u hiervoor bijvoorbeeld het notitieveld gebruiken bij een uurregel:
Notitieveld voor urencriterium
Geef hier duidelijk aan wat de werkzaamheden inhouden, het liefst puntsgewijs. Noteer bijvoorbeeld ook de uitkomsten van de activiteit, zoals de gemaakte afspraken. Op deze manier kunt u, bij controle door de belastingdienst, een samenhangend verhaal laten zien over de gebeurtenissen. Als u op dat moment alles uit uw herinneringen moet halen is het een stuk lastiger.

Er zijn ook zaken die u niet mag meetellen, zoals het stand-by staan, in die tijd wordt namelijk niet gewerkt.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de belastingdienst. Hier kunt u alle details nalezen rondom de ondernemersaftrek en het urencriterium.

Geschreven door: Gabor de Mooij voor Uurboek.nl
Datum van publicatie: 2 september 2021

Heeft u aanvullingen of opmerkingen over dit artikel? Wij horen graag van u! Neem contact met ons op!

Meer informatie over Uurboek.nl

Urenregistratie is de kern van uw bedrijf. Uiteindelijk draait alles om u, uw tijd is geld waard. Kies daarom voor een urenregistratiesysteem dat betrouwbaar, veilig en snel is. Kies voor Uurboek.

Meer informatie

Lees meer:30 Dagen op Proef
Binnen 24 uur online!

Maak direct een GRATIS proef-account aan voor 30 dagen, geheel vrijblijvend, geen verplichtingen.